Peter Koole

De onderwerpen van de schilderijen van Peter Koole zijn afkomstig uit wat ooit een actualiteit was, met een nasleep die zich uitstrekt over een langere periode. Dan zijn de camera’s al weer elders. Een beperkt aantal onderwerpen wordt uitgediept, verschillende aspecten van een gebeurtenis worden belicht.

Nogal wat werken stellen een schuldvraag. Er is de vraag om compassie, de poging om iets of iemand uit de vergetelheid te houden. Je kunt zeggen dat het werk de kant van de slachtoffers kiest of vanuit hun standpunt is gemaakt. De schilderijen zijn afstandelijk, zonder handschrift geschilderd. Peter Koole wil niet in de weg staan en graag objectiviteit verbeelden in de hoop zo te kunnen overtuigen. Dat de schilderijen klinisch zijn geschilderd, wil niet zeggen dat ze afstand scheppen. Ze spelen integendeel juist sterk in op het gevoel en vragen om betrokkenheid.

The Sky Or The Bus’ is een aanvulling op een reeks schilderijen die ‘The Balkan Paintings’ heet. Het zijn werken die als aanleiding de Balkanoorlog en de val van Srebrenica hebben. De serie bestaat tot nu toe uit elf werken.

 

The Sky Or The Bus, 170 x 170cm, acryl/canvas, 2015-16, Foto, Peter Hilz

peterkoole.com