Matter of Time

Groepsexpositie van: Robin Gerris, Maria Kokkonen, Didi Lehnhausen, Matthias Schaareman, Mayke Verhoeven en onze master Lisette Schumacher in de Cacao Fabriek in Helmond, van 28 mei t/m 2 juli.

Matter of Time is een groepsexpositie van 6 jonge kunstenaars die elkaar op verschillende plekken zijn tegengekomen en vanuit een inhoudelijk verwantschap hebben besloten samen te exposeren. Voor hun eerste expositie in deze samenstelling hebben ze De Cacaofabriek als locatie gekozen. Alle zes werken ze met het gegeven herinnering en het concept tijdelijkheid.

Ondanks hun verschillende werkwijzen en stijl zie je de overeenkomst in onderwerp. Een aantal van hen laat maar flarden van een herkenbaar beeld zien, alsof het beeld aan het verdwijnen is. Het materiaalgebruik is kwetsbaar; geen dikke lagen verf, maar transparante lagen die onderliggende kleuren en vormen laten doorschemeren. Of ruimtelijk werk van suiker, een zeer kwetsbaar en broos materiaal.

De deelnemende kunstenaars verbeelden in hun werk hoe ons brein omgaat met herinneringen. Waarom blijven bepaalde gebeurtenissen ons bij, herinneren we ons een specifieke plek, geur of kleur?

Herinneringen, zowel persoonlijke als algemene, vormen de bron voor het werk in de tentoonstelling. Alle zes duiken ze in de geschiedenis en creëren vanuit hun onderzoek een fictieve verhaallijn. Het werk vormt een monument voor voorbije gebeurtenissen.

De expositie geeft een gevarieerde kijk op het ervaren, herbeleven en koesteren van herinneringen. Er zijn schilderijen, foto’s en beelden te zien.