Mariëlle Buitendijk

Haar werk is in de loop der tijd veranderd van een enkel beeld met een oorsprong  in de werkelijkheid naar werk waaruit een fascinatie blijkt voor schilderkunst met een ideologisch gedachtegoed welke sterk geworteld is in de abstracte schilderkunst. Maker, techniek, materiaal en betekenissen worden door Buitendijk niet als verschillende zaken beschouwd. Ze neemt niet de werkelijkheid als onderwerp voor haar werk, maar het werk zelf is de werkelijkheid met als uitgangspunt het menselijk handelen en de menselijke maat.

Het verdelen van het veld is het begin van het beeld. Vervolgens liggen haar keuzes voornamelijk in het deels uit handen geven van de controle. Voorbeelden hiervan zijn het uit de hand zagen of snijden in de drager, het gebruik van een te grote spuitmond of te transparante verf.

Het beeld wordt gevormd door een arbeidsintensief proces waarin het falen van de maker en de controle hernemen plaats krijgt; “een proces dat ik prefereer te beschouwen als een dialoog met het werk. In het niet voldoen aan de perfectie en het voorspelbare probeer ik niet alleen de kijker te sturen maar tijdens het werkproces ook mijzelf als maker. Als een spel waarin ik ruimte overlaat voor het werk om te ontstaan en zo een eigen identiteit en intensiteit te verkrijgen.”

 

0111-0312hww15, 59 x 59 cm, acryl op paneel, 2016

www.mariellebuitendijk.com